BALONKY A KARCINOGENNÍ NITROSAMINY

Vše co jste chtěli vědět o balóncích, ale báli jsete se zeptat. Aneb kdo to ví odpoví.

BALONKY A KARCINOGENNÍ NITROSAMINY

Příspěvekod bearandballoonlover » úte 07. zář 2010 17:03:32

Ahojte, zajímalo by mě, jak se stavíte k faktu, že velká část u nás sehnatelných balónků obsahuje karcinogenní látky (nitrosaminy aj.). Nebezpečí hrozí hlavně při nafukování ústy, resp. při dotyku se slinami....Tato informace je už nějaký ten rok stará, ale myslím, že se tady ještě neobjevila....Zde je odkaz na pořad ČT "Černé ovce" 2005, kde vznikla reportáž podle výsledků testů Dtestu (http://www.dtest.cz) - dnes je však tento test zpoplatněn...Nicméně, odkaz tam najít můžete....
http://www.ct24.cz/vysilani/2005/04/05/ ... /57/?index[]=111764
bearandballoonlover
Balloon profík
Balloon profík

Re: BALONKY A KARCINOGENNÍ NITROSAMINY

Příspěvekod BalloonBazar » úte 07. zář 2010 21:48:26

Ahoj,
díky za toto důležité téma!Už jsem ho chtěl kdysi nakousnout, ale dotyčný test je opravdu zpoplatněný, takže pro nedostatek podkladů jsem nic nepsal. No ale tato reportáž na vystrašení stačí. Bohužel neřekly o kolik je norma překročena a jaké množství při jaké četnosti požití je nebezpečné. Navíc vycházet ze dvou vzorků je opravdu málo. Měli zařadit i balónky od renomovaných výrobců, ne jen no name! Každopádně to že balóny zdravý neprospívají je jasné. Takže čau na onkologii ;) To je samozřejmě hnusný černý humor. Schválně kolik balónků měsíčně kdo nafoukne? Já tak cca 5-10.
BalloonBazar
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod bez_nicku » stř 08. zář 2010 20:26:50

Jelikož mám Dtest předplacenej. zde máte to nej. V článku samo o sobě není nic podstatného až na tyto dva odstavečky:
"A protože nám není známo, že by pro nafukovací balónky, resp. cizorodé látky v nich přítomné, byly stanoveny nějaké hygienické limity, pro snadnější porovnání použijeme ty, které jsou stanoveny pro přírodní kaučuk používaný na dětská šidítka a savičky:
N-nitrosaminy – 10 mg/kg elastomeru a N-nitrosovatelné látky – 100 mg/kg elastomeru...
PegasoKid: N-nitrosaminy – 14,5 mg/kg, N-nitrosovatelné látky – 1150 mg/kg
Happy Party: N-nitrosaminy – 5,0 mg/kg, N-nitrosovatelné látky – 1870 mg/kg

A hlavně mě zaujalo toto, o čem jsem neměl tušení (odbočuji od tématu, ale je to na Dtestu) - alternativa k nafukování:
"K nafukování balónků potřebujete skleněnou lahev, vodu a kypřící prášek do pečiva. Do lahve nalijete trochu vody, do balónku nasypete trochu kypřícího prášku. Balónek opatrně navlečete na hrdlo lahve a zvednete jej tak, aby se prášek vysypal do lahve. Při reakci kypřicího prášku a vody totiž vzniká plyn, který balónek nafoukne. Zkoušejte, nafukujte, určitě si užijete hodně radosti a ještě děti zasvětíte do tajů přírodovědy..."
bez_nicku
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvekod bearandballoonlover » čtv 09. zář 2010 16:26:08

Limity stanoveny nejsou, taky výběr testovaných balonků byl náhodný (vybrali spíše ty nejlevnější typy, tipuju dovoz z číny apod.). Někde také proběhla informace, že to vědci budou zkoumat a budou se snažit obsah nitrosaminů snížit. A také, že některé balonky nitrosaminy neobsahují! (tuším, že je to nějaký článek na netu).
Pusou nafukuju obden, někdy i vícero balonků..., takže jsem z toho skoro mírně nervozní. Černý humor o onkologii je opravdu černočerný...Každopádně v Americe by se z toho dala udělat velká kauza a i něco vysoudit!!! (za to, že výrobce neuvádí, že balonky obsahují nebo moho obsahovat rakovinotvorné látky)....
bearandballoonlover
Balloon profík
Balloon profík

Zpět na Dotazy na balónky