od bez_nicku » stř 08. zář 2010 20:26:50
Jelikož mám Dtest předplacenej. zde máte to nej. V článku samo o sobě není nic podstatného až na tyto dva odstavečky:
"A protože nám není známo, že by pro nafukovací balónky, resp. cizorodé látky v nich přítomné, byly stanoveny nějaké hygienické limity, pro snadnější porovnání použijeme ty, které jsou stanoveny pro přírodní kaučuk používaný na dětská šidítka a savičky:
N-nitrosaminy – 10 mg/kg elastomeru a N-nitrosovatelné látky – 100 mg/kg elastomeru...
PegasoKid: N-nitrosaminy – 14,5 mg/kg, N-nitrosovatelné látky – 1150 mg/kg
Happy Party: N-nitrosaminy – 5,0 mg/kg, N-nitrosovatelné látky – 1870 mg/kg
A hlavně mě zaujalo toto, o čem jsem neměl tušení (odbočuji od tématu, ale je to na Dtestu) - alternativa k nafukování:
"K nafukování balónků potřebujete skleněnou lahev, vodu a kypřící prášek do pečiva. Do lahve nalijete trochu vody, do balónku nasypete trochu kypřícího prášku. Balónek opatrně navlečete na hrdlo lahve a zvednete jej tak, aby se prášek vysypal do lahve. Při reakci kypřicího prášku a vody totiž vzniká plyn, který balónek nafoukne. Zkoušejte, nafukujte, určitě si užijete hodně radosti a ještě děti zasvětíte do tajů přírodovědy..."