od adam-v » čtv 29. pro 2011 23:40:07
Za tých 6 rokov, čo pravidelne kupujem balóny mi už prešlo rukami hádam všetko...
Balóny, ktoré recenzujem nájdete v ponuke kaboomballoons.com, ebay.de, prípadne odporučím.
QUALATEX: Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že za najkvalitnejšiu možno považovať značku qualatex. U tejto značky som sa ešte s defektom/kazom na balóne nestretol. Náhodné prasknutie pri nafukovaní nehozí.
Pri prvom nafúknutí sú tvrdšie (výborné pre sitting a bounce - znesú fakt veľa) , po viacnásobnom nafúknutí sú mäkké a poddajné na youtube nájdete veľa videí na tému overinflate. Z vlastnej skúsenosti odporúčam rozmer 24", oproti 16" je priepastný veľkostný rozdiel...
RIFCO:
Asi najvaščí európsky výrobca balónov, ktorý sa tu nespomína je Rifco. Je to taliansky výrobca. Má kompletný sortiment, od fakt obrích balónov priemeru 1,5m, zvieratá (slony, zajace, kačica) aj v maxi 1,5 m prevedení, figuríny, obrí banán...samozrejmosťou sú klasické malé rozmery, punch ball. Rifo sa preslávilo hlavne svojimy zepellinmi, GL1200, GL700, GL500. Toľko k firme, teraz kvalita...
Vzhľaom na široký sortiment mi od nich prešlo rukami už dosť veľa výrobkov. Hlavne teda tie väččie, t.j 24" +. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že sú od qualatexu na prvý pohľad silnejšie, steny hrubšie, masívnejšie, na výrobu bolo použité viacej latexu. prvé nafúknutie je preto ešte ťahšie. Po vyfúknutí však na rozdiel od qualatexu, ktorý sa vráti skoro do pôvodnej veľkosti, tak rifco sa už do pôvodnej veľkosti nestiahne, zostane dosť rozťahaný, asi 2x tak ako pôvodne. Ďaľšie nafúknutia sú preto už hračkou. Čo sa týka pevnosti a výdrže (sitting) tak je na tom ako qualatex. Maximálna záťaž závisí od rozmeru, čo si kúpite a samozrejme aj od miery nafúknutia, ale váha 100kg+ je pri 32"istá a so zväčšujúcim sa rozmerom rastie aj možná záťaž.
Čo sa týka kvality (kazy/defekty, svetlé miesta), tak tu veľmi závisí na tom od koho a balóny kupujete. 1. trieda je úplne OK, no bohužiaľ existuje aj trieda 2., ktorá už kazy obsahuje. Málo ktorý predajca upozorní, že predáva 2 triedu. Stalo sa mi, že od jedného, toho istého predajcu som v tej istej cene kúpil tie isté balóny rôznych farieb. Žlté boli OK a červené mali kazy. Taktiež je problém, aj s predajom starých odležaných balónov - nejak divne smrdia po gume. S tými kazmi to ale zase nie je také hrozné. Treba ich len preventívne trochu menej nafúknuť a neprasknú ani pri 100kg záťaži.
ČÍNA
Tu budem stručný - Kazy, kazy kazy... Hoci na počudovanie nepraskali, už na prvý pohľad sú veľmi tenké a nevzbudzujú dôveru. No ich hlavným problémom bol zápach. Nejaký chemický sajrajt ako benzín, či dáke rozpúšťadlo. Proste humus. Poviem rovno, všetky išli do koša, normálne som sa bál, že z nich dostanem nejaký exém.
South America
Balón SA24. Extrémne mäkký a poddajný balón. 24" by malo byť ak sa nemýlim cca 60cm, no toto nafúknete na skoro meter. Kto má rád overinflate, tak si príde na svoje. Sitting zvádne tak cca 70-80 kg, podľa nafúknutia, na seriózny bouncing zabudnite. Ak chcete kúpiť tento balón tak zásadne iba priehľadný, alebo klasické pastel. Potlač (t.j. pásiky na balónoch) a balóny v marble farbách sú riešené formou potlače, ktorá je nekvalitná ( farba sa doslova od balóna odlúpava a zvyšuje sa možnosť kazu)
Malaysia
Klavitou a výdržou na úrovni RIFCO 1. trieda, 100kg+, bouncing bez problémov. Výhoda je, že pri zfúknutí sa vrátia skoro do pôvodného stavu a nevyzerajú ako pokrčený papier na rozdiel od RIFCA. Bohužiaľ sortiment na KBI sa dosť zúžil. Dakedy bolo v ponuke kopec rozmerov, od 32, cez 40, 50, 60 až po 72 myslím... Teraz sú v ponuke už len 2 rozmery, ako to bude s dostupnosťou v budúcnosti hmm?
Tilly, Tuf-tex
V súčasnosti o týcho značkách už asi nemá význam veľmi polemizovať. Aspoň v USA dakedy veľmi známe značky. Balóny boli aj pomerne drahé a to je aj asi dôvod, prečo je momentále ich sortiment skoro nulový. Poviem rovno. V prospech qualatexu hovorila jednak nižšia cena a subjektíbne aj lepšia kvalita. Jediné, čím sa mohli tieto dve firmy od Q odlíšiť boli netypické balóny, ktoré Q nerobil, ako napr. legendátny tilly worker, ale od dôb, čo ho prestali vyrábať je hovoriť o týchto značkách v podstate bezpredmetné.
UNIQUE
Objednal som ich len raz pred asi 5 timi rokmi. Konkrétne 40". Sú veľmi mäkké, ľahko sa nafukujú. Niečo na spôsob SA24, akurát, že tieto majú pekný guľatý tvar, peknú homogénnu farbu. Čo sa týka kazov, neboli úplne dokonalé ( to je asi iba Qualatex), ale do 1. triedy by som ich zaradil. Na moje počudovanie nato, aké sú makké, tak pomerne aj dosť vydržia, čo sa záťaže týka aj ľahký, kratší bouncing.
Mal som ešte aj nejaké francúzske balóny, potom myslím značku cattex a ešte nejaké iné exotiky (Brazil), a iné, čo si už presne nepamätám, musel by som dohľadať staré objednávky. V súčasnosti už o nich písať je asi zbytočné, lebo sa asi nikde neponúkajú.
Ale ak by niekto na ne narazil a chcel vedieť, aké sú, tak sa stačí opýtať.
V súčasnosti je ponuka už taká úzka, že v podstate riešim (kupujem) už iba Qualarex a Rifco.
Inak uvažujem, že napíšem aj niečo do sekcie "balóny ponuka" - Keď už kupujem zo zámoria (USA) tak skrz poštovné, ktoré je dosť vysoké si vždy kúpim radšej do zásoby, aby som nemusel kupovať tak často.
Ak by mal niekto záujem o zakúpenie vzorky na odskúšanie, vieme sa dohodnúť. Sortiment mám dosť veľký a nie je núdza ani o fakt veľké balóny (okrúhle priemer cca 130-140 cm).